Wednesday, June 30, 2010

Idealis, datanglah dan jangan pergi (lagi)

Entah kenapa kalau diwaktu muda tentu ramai yang jadi idealis. Mahu bantu orang susah. Kalau ambil medic, mahu rawat percuma orang-orang gelandangan. Kalau bercita-cita bisnes, mahu bisnes bersih dan keuntungan mahu bantu orang susah. Kalau ambil undang-undang mahu bela orang-orang teraniaya.

Idealis. Apa ia untuk orang muda sahaja?

Lalu bila meningkat usia, dengan kerjaya yang merantai jasad tanpa sedar melemahkan jiwa dan cita-cita asal manusia. Lihat sahaja sahabat nabi yang asalnya miskin, mohon dimurahkan rezeki sampai akhir sibuk dengan biri-birinya hingga lupa membayar zakat. Lihat Tanggang segan mengakui ibunya, yang mengendong dalam perut 9 bulan nan memanjang, meneran segenap tenaga untuknya bernyawa.

Apa jadi selepas kita meningkat usia? Selesa barangkali. Takut? Mungkin juga.

Atau kita ini hanya tahu bercakap?

Sunday, June 13, 2010

World Cup

Blog digantung sementara World Cup.

Pasukan pilihan: Holland dan Spain.

Sunday, May 16, 2010

Sunday, May 9, 2010

Selamat Hari Ibu

Selamat hari mama kepada mama saya, terima kasih kerana melahir dan membesarkan saya hingga menjadi seperti hari ini. Tak minum arak, tak hisap dadah, ada lesen kereta, ada kerja, sihat dan ceria.

Kepada bonda-bonda, ibu-ibu, emak-emak, mama-mama, umi-umi, mak-mak, mummy-mummy anda, atau anda sendiri adalah seperti yang saya sebut, atau anda bakal, hari-hari adalah hari kalian. Cuma hari ini istimewa.

Syurga di bawah tapak kaki ibu.

Syurga isteri di tapak kaki suami.

Jadi syurga anak-anak, di bawah tapak kaki ibu yang di bawah tapak kaki bapak. hehehe

Friday, May 7, 2010

Masih

Apa pun khabar angin, harap jangan percaya. Saya masih lagi bersama kerajaan. Terdapat desas desus saya tidak mengambil exam PTK kerana saya tidak lagi mahu bersama kerajaan. Saya nafi dan tegaskan bahawa, setakat hari ini saya masih bersama kerajaan.

Masih.

Friday, April 30, 2010

Jual Buku



Jumpa gambar ini dlm site Azwan Effendy. Kali terakhir berjumpa dia adalah semasa majlis perkahwinan beliau sebelum berangkat ke UK untuk sambung master in international law di University of Reading. Ada YDPA dan Permaisuri serta Juli Sudiro.

Itu gambar saya menjual buku-buku terbitan IKD dan campur-campur buku lain.

Kurus dan kacak kan?

Panduan Membeli Rumah (Siri 1)

Tidak sedikit orang bertanya saya mengenai membeli rumah. Tidaklah saya arif sangat tentang isu hartanah dan rumah, bukan juga seolah saya yang membuka daerah penempatan di Bandar Baru Bangi, tetapi sekadar berkongsi.

Situasi begini: anda anak orang biasa, bukanlah anak orang kaya sangat. biasa-biasa macam saya. gaji sekitar 2800-3500 sebulan. Anda mungkin bujang, atau berkahwin, pasangan anda bekerja kerajaan atau mungkin bekerja swasta. Anda bersemangat mahu membeli rumah, bina istana kayangan keluarga anda. Bagaimana ye?

Pertamanya, pastikan kadar kelayakan anda untuk membuat pinjaman perumahan iaitu anda mesti mempunyai baki bersih pendapatan sekurang-kurangnya 40% daripada gaji anda. Bagaimanapun ia berbeza bagi setiap institusi kewangan, ada yang 30% ada yang 55% dan macam2lah. Anda boleh kurangkan bayaran ansuran itu dengan menaikkan jumlah bayaran deposit rumah seperti dengan mengeluarkan kwsp ataupun apa2 cara lain seperti mintak duit mak ayah. Tapi cara yang kemudian itu tak macho la.

Tak paham?
Begini, katakan gaji anda 2000. Jadi kelayakan anda membuat pinjaman bagi rumah adalah RM1200 sebulan bagi bayaran ansuran rumah.

RM1200 sebulan? berapa pula harga rumah itu?
Dalam RM260k+-.

Perlu diingat bahawa kadar bersih ye. Tolaklah pinjaman yang telah dibuat terdahulu sekiranya ada, seperti pinjaman biaya kenderaan, atau pinjaman peribadi untuk perkahwinan atau baki tunggakan kad kredit. Ini tidaklah termasuk loan PTPTN ataupun loan along. Kalau anda berkahwin, bolehlah gabungkan dengan isteri, kalau bujang dengan adik beradik, atau penjamin dikalangan keluarga. Begitulah. Pastikan kelayakan anda, kemudian barulah target nak beli rumah apa.

OK, ada satu situasi. Kelayakan anda adalah sekadar 1000 sahaja. Tetapi ansuran pinjaman adalah 1100. Macam mana nak buat? Sama ada anda membuat sedikit bayaran kepada bankers yang berurusan dengan anda (cara ini tidak berintegriti), atau anda perlu meyakinkan bank bahawa anda dalam kerjaya yang stabil (kerajaan dan listed company amat berpeluang cerah) dan sudah tentu pendapatan anda akan bertambah seraya dengan kenaikan umur dan pengalaman. Lagipula, bayaran ansuran awal, sekalipun ditetapkan 1100 (misalnya), tidaklah bermula terus setinggi itu kerana bayaran dibuat berdasarkan progres kerja. Tak paham? skip part ini.

Huh, rumah atau tanah?

Rumah. Landed ataupun rumah lapis2? Bagaimana pula status leasehold dan freehold. Bagaimana dengan membeli rumah di Salak Tinggi, Pajam dan tempat-tempat digebangkan akan membangun?

Tentulah rumah atas tanah lebih baik. Tentulah status freehold lebih baik. Tentulah tempat2 itu akan membangun. Tetapi, fikir secara rasional, timbang baik dan buruknya, lebih dan kurangnya.

Kebanyakkan rumah landed yang baru2 adalah sangat mahal dewasa ini. I&P anak Syarikat PNB sewaktu melancarkan Fasa Pertama rumah 2 tingkat di New Township di Bandar Baru Bangi belakang stesen komuter UKM pada tahun 2007 dengan harga RM260k. 2 tahun kemudian harga bagi fasa ke4 melonjak sehingga RM460K. Mengarut. Ia harga sebuah rumah link 2 tingkat! Jadi, kalau anda mampu, apa salahnya. Atau anda boleh bersabar menanti kot-kot adalah rumah baru yang harganya munasabah. Harapan ini tipis tapi tidak mustahil. I&P adalah pemaju tersohor dan bereputasi tinggi sebab itu dia suka-suka main harga sampai tak tercapai akalku. Bersabar, penantian anda mungkin berbaloi. Contohnya baru-baru ini PKNS dengankerjasama pemaju biasa-biasa aje melancarkan rumah link 2 tingkat di Seksyen 4 dengan harga RM300k. Agak menarik, tetapi tentulah ada kekurangan-kekurangan lain yang tidak akan dibincangkan disini. Tetapi menanti harga rumah baruyang murah memang tipislah, sebab rumah makin lama makin naik, melainkan tiba2 ada kegawatan ekonomi, or dilanda banjir dan sebagainya. Sekali lagi, mampu, belilah. Tidak ada salahnya.

Bagaimana pula dengan rumah lapis2 seperti kondo, apartment, dan flat. Kebaikan rumah2 seperti ini ialah ruang privasi seperti orang2 kaya menyimpan perempuan simpanan, kawalan keselamatan dan kemudahan rekreasi lain seperti kolam, gym dll. Keburukannya ialah nanti anak jatuhla, kena parking kereta kat luar, sedara susah nak datang, kalau shopping kat tesco barang banyak susah nak angkat, lif rosak, ampaian takde dll. Ada yang mengatakan kondo, apartment boleh dijadikan investment. Mana2 rumah adalah investment. Persoalannya menguntungkan atau tidak. Anda boleh jadikan rumah itu sebagai rumah sewa tetapi untuk menjual kembali biasanya margin keuntungan tidak akan besar. Melainkan anda membeli kondo di hartamas, kiara atau tiba2 ada nak buat station lrt sebelah kondo anda. Kalau tidak, biasanya subsale utk rumah kondo agak perlahan dan tidaklah begitu menguntungkan sangat. Untung, tapi tak besar.

Bagaimanapun membeli kondo atau apartment adalah tindakan yang baik. Tentulah membeli landed property lebih baik. Tetapi dewasa ini kondo/apartment secara relatifnya mampu dimiliki oleh kita2. Sungguhpun begitu, janganlah berasa selesa, sebaliknya tanamlah keazaman untuk memiliki pula rumah atas tanah untuk pembesaran keluarga yang sihat dan bahagia.

Leasehold atau freehold? Freehold adalah bebas sampai kiamatlah anda punya, leasehold 99 tahun lepas tu kerajaan negeri boleh ambil. Kebaikan freehold ialah ia pegangan bebas, boleh jual ikut sukalah dan bank pun senang untuk membiyai pembeli. Manakala leasehold pula adalah pajakan. Adakah kita akan hidup sehingga 99 tahun? mungkin tetapi kita sudah terlalu tua. Tetapi mungkin kita mahu anak cucu kita mewarisinya. Nanti kerajaan negeri pakatan pembangkang akan rampas. Sedihlah kita. Menjadi pelarian di tanah sendiri.

Tidak begitu. Janganlah risau sangat. Adalah satu tindakan tidak bijak dan tidak tepat dari sudut politik untuk mengambil balik tanah yang sudah dipajak. Biasanya Kerajaan Negeri akan melanjutkan tempoh pemajakan, mungkin sampai tempoh yang tak masuk akal seperti 999 tahun dan anda (masa itu anak cucu andalah) perlu membayar sedikit premium. Tahukah anda ada tempoh pemajakan tidak masuk akal iaitu sehingga ada bulan dan matahari. Ye, kalau anda ke Kuala Terengganu, lawatlah pekan cina di bandar KT. Pekan itu dipajakkan kepada peniaga2 disitu bagi satu tempoh selagi ada matahari, bulan dan bintang. Keburukan yang lain ialah sukar untuk anda membuat pajakan di bank atau menjual kepada pihak lain setelah tempoh pajakan mencapai lebih 30 tahun. Kebanyakkan tanah-tanah yang dimajukan adalah bersifat leasehold.

Mahalnya rumah2 ini, beli kat Salak Tinggi la, Dengkil lah. Lalu golongan pemodal-pemodal mula memasang nama2 plastik seperti Putra Dengkil, Salak Height agar nama2 ini kelihatan inggeris dan cantiklah sikit nak tulis alamat. Ini semua plastik. Bandar Baru Bangi yang mempunyai universiti utama negara dan kilang-kilang multinasional dan internasional pun mengambil masa lebih 30 tahun untuk kelihatan seperti hari ini. Itupun setelah didorong oleh Putrajaya dan KLIA. Lihatlah apa yang terjadi di Bukit Beruntung, Rawang dan Serendah. Spekulasi tidak akan menaikkan nilai hartanah. Hartanah akan meningkat apabila didorong oleh kegiatan ekonomi, kemudahan sosial dan infrastruktur lengkap. Lihat apa yang berlaku di Bandar Bukit Mahkota. Pemajunya bukan calang2 tetapi tanya sekolah menengah dan banks, ia jadi seperti dead city. Berhati-hati dan jangan terpengaruh dengan air liur penjual dengan segala macam bayangan utopia city mendatang. Kelak, anda akan duduk di perumahan bosan dan jauh untuk ke tesco. Tetapi rumah-rumah ini murahlah.

Jadi itulah serba sedikit mengenai membeli rumah. Siri akan datang akan membincangkan:

1) Beli tanah untuk bina banglo
2) Rumah lot tepi atau semi d?
3) Rumah subsale/lelong
4) Perumahan di Bandar Baru Bangi.